Mange danskere har stiftet bekendtskab med Fremadrejser, når de er rejst til Østeuropa og det tidligere Sovjetunionen. Fra begyndelsen havde Fremadrejser en tydelig profil rettet mod landene øst for muren, og selv om Fremadrejser i dag ikke mindst står for erhvervs-, sports- og uddannelsesrejser, er de tidligere østbloklande stadig en central del af selskabets ekspertise.
Fremadrejser blev stiftet af Danmarks Kommunistiske Ungdom, DKU, i januar 1986. Formålet var at “formidle rejsevirksomhed for unge fortrinsvis til de socialistiske lande”.
Selve navnet Fremad er tæt forbundet med den socialistiske bevægelse og har fungeret som slogan og partinavn for socialister i flere lande. Det var samtidig navnet på DKU’s blad i en årrække, hvor DKU forsøgte at fremme socialismens og de socialistiske staters sag. Derfor var det naturligt at genbruge navnet til kulturmødet med landene gennem rejser.
DKU var eneanpartshaver i Fremadrejser, men da muren faldt, og Sovjetunionen blev opløst i 1990, nedlagde DKU sig selv, og alle organisationens aktiver, herunder Fremadrejser, blev overdraget til en nystiftet, erhvervsdrivende fond, Fremadfonden.
Fem år senere kom det som noget af en overraskelse i rejsebranchen, da Erik H. Jensen, også kendt som EH og tidligere koncerndirektør i Spies, købte Fremadrejser. Dermed forsvandt også den sidste tilknytning til politiske bevægelser.
Han solgte det i 2003 til Fremadrejsers direktør gennem mange år, Mogens F. Mogensen, og Dorthe Stenmann. De har ejet selskabet siden, og Mogens F. Mogensen kunne i 2021 markere 30 års jubilæum i Fremadrejser, mens Dorthe Stenmann i 2022 kan markere 25 år i selskabet.
Det er med andre ord en duo med mange års erfaring, der i dag sender mennesker verden rundt.